Superb 1.6 TDI 105 KM - wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

sew, ale uboga wersja potem na rynku wtórnym będzie czekała raczej długo na swojego kupca w "morzu" ofert lepszych wersji w podobnej cenie albo będzie musiała go przyciągnąć ceną. Bo u nas większość aut ma tyle km ile sobie "Kowalski" zamarzy :wink:

Komentarz

• sew1981
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10986
      • Fiat

Alonzo_, wszystko zależy od tego ile czasu autor wątku chce posiadac to auto i czy zalezy mu na przestronnosci wnetrza :wink:

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

Trochę mnie dziwi takie podejście , mianowicie ze nikt nie kupuje samochodu z segmentu D w podstawowej wersji. Uważam ze jak komuś zależy na gabarytach i w jakimś sensie komforcie jaka daje SII to kupuje SII w cenie lepiej doposazonego jak by nie było kontaktu. Rozumiejąc w ten sposób to nikt nie kupuje golej O3 bo za te pieniądze można kupić wypadkowa fabie. I nie piszcie proszę ze SII kupuje inna liga klienta - tego prestiżowego S II może być bardzo dobrze wyposażony ale nie będzie to z racji gabarytow samochód klasy premium. Ja mam 193 cm wzrostu i zależy mi na tym żeby jadąc w 4 osoby nie mieć kolan przy uszach. Ponieważ O3 urosła i daje dużo miejsca z tylu problem się nijako rozwiązał niem niej jednak rozważam przy określonym budżecie SII - która w wersji Active + fresh wcale takim golasem nie jest i szczerze mówiąc gdyby taka wyposazeniowo porównać do golej Elegance O3 to mogłoby się okazać ze biurku się o maxi dot i trzy wieszaki w bagażniku wiecej...
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Prim
          Trochę mnie dziwi takie podejście , mianowicie ze nikt nie kupuje samochodu z segmentu D w podstawowej wersji.
          zdziwiłbyś się ile takich jest Wrsja Active nie jest tak rzadko spotykana
          Zamieszczone przez Prim
          Ja mam 193 cm wzrostu i zależy mi na tym żeby jadąc w 4 osoby nie mieć kolan przy uszach. Ponieważ O3 urosła i daje dużo miejsca
          Kwestia co to znaczy dużo

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

Prim, jak się nie pali poczekaj do wyprzedaży '12 i może Twój budżet wtedy już nie będzie "napięty" przy SII. Inny silnik/inna wersja się uda może i będzie sensowny S.

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Roznica miedzy Active a Abmition to bodajze 12.000 zlotych. Plastiki w obu wersjach sa IDENTYCZNE, tapicerka co do jakosci tez sie nie rozni, ma inny wzor. Wyglad zewnetrzny poza moimi ukochanymi srebrnymi listewkami wokol okien i alufelg (co sobie mozna dokupic) - to praktycznie niczym sie innym nie rozni (ah, na przednim zderzaku jest chyba srebrna listewka za 200 zl co sobie mozna tez dokupic).
              Wyposazenie... glowna roznica to xenony, ale NIE KAZDY ICH POTRZEBUJE. No i mozna jeszcze wymienic chyba te klime automatyczna, co to jest teraz w pakiecie Fresh, ale znowy - co zlego jest w klimie zwyklej??? Cala reszta to w sumie rzeczy ktore mozna sobie zmienic (radio), lub nawet samemu wlaczyc.

I teraz powstaje pytanie - na kiego grzyba wydawac 12.000 zl wiecej za .... prawie to samo????

Ktos powie - nie prawda, ze prawie to samo, bo sa roznice - warto!
              Ktos inny powie - oczywiscie nie warto, po co przeplacac?

I co zabawne moim zdaniem obie osoby maja racje. Po prostu kazdy ma inne potrzeby.

Ja majac do wyboru w tej cenie S2 Active a O3 Ambition lub nawet Elegance raczej wybralbym Superba... choc musialbym bardzo dokladnie obejrzec oba auta i porownac ich wyposazenie i sie niim przejechac, ale raczej bylby to Superb.

Ah i jeszcze co do spadku wartosci i sprzedazy uzywanych... jako ze rok temu szukalem S2 uzywanego przez pewien czas to faktycznie wersji Active bylo malo (pamietam 2 sztuki ktore ogladalem), ale o dziwo one szybko sie sprzedaly, a roznica miedzy wersja Active a Ambition wynosila przy takim samym silniku z tego co pamietam pomiedzy 5k a 6k zl.... Tylko ze nowy Ambition kosztowal o 12k wiecej... wiec de facto spadek wartosci byl..... wiekszy przy drozszym samochodzie.

Moim zdaniem obecnie auto od pierwszego wlasciciela bezwypadkowe sprzeda sie predzej czy pozniej o ile to marka u nas popularna, niezaleznie czy to bedzie Active czy Elegance.

Gdybym byl na miejsce autora watku to pewnie kupilbym S2, choc prawde mowiac to bym chyba poczekal te dwa - trzy miesiace na wyprzedaze zwiazane z koncem roku.

ps. w maju ma byc nowy Passat w sprzedazy, to moze beda tez jakies promocje na obecna jego wersje na koniec tego roku?
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10986
                • Fiat

marlej108, w tym wypadku się z Toba zgodze całkowicie
                Prim, jak "Ja mam 193 cm wzrostu i zależy mi na tym żeby jadąc w 4 osoby" to nawet nie wiem po co sie zastanawiasz. Jesli podróżujesz w 4 osoby czesto, to nie miej wahań, wal w SII. Ja mam 195 cm i na maksa odsunięty fotel do tylu zawsze, a za mna jest masa miejsca na kolana jak ktos wsiada, nie musz przesuwac fotela do przodu. W OII/III to nie mozliwe przy naszych gabarytach, a nawet w zadnej odmianie passata - mam to sprawdzone :P w SII jest w zasadzie taka sama ilosc miejsca na kolana co w SI - sprawdzalem tez

Komentarz

• mirek_p11
                  RS
                  • 2010
                  • 6763
                  • Volkswagen
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

marlej108, dobrze prawisz

Opcjonalne wyposażenie np. radio, ksenony, alufelgi można sobie później dokupić i będzie fun z modzenia auta. Tak jak napisał marlej108 każdy ma inne potrzeby. Jak kupowałem Octavię to zależało mi na mocnym silniku a reszta miała drugorzędne znaczenie. Dobrze wiedziałem, że będąc na forum zaczne modzić autko i też tak się stało

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                  Fotki

Komentarz

• Prim
                    L&K
                    • 2013
                    • 1040
                    • Audi

marlej108, Dokładnie - w 100% złapałeś sens mojej poprzedniej wypowiedzi - w zasadzie liczyłem na takie zrozumienie....

sew1981,

Powiem Wam szczerze, że jak naprawdę się mocno wkręcicie w wyszukanie różnic w opisie między kolejnymi wyposażeniami to tak naprawdę okazuje się, że rzeczywiście są pewne różnice znaczące ale gro różnic to pierdoły i PRZEPUSTKA DO TAŃSZYCH PAKIETÓW - one niestety są tak skomponowane żeby "dojechać" do Platyny .

Co do SII Active + Fresh 1.6 TDI - zwróciłem na niego uwagę bo mieści się w budżecie - uznałem, że to całkiem rozsądna alternatywa dla O3 - problem polega tylko na tym i tu się kłania zdanie:

Zamieszczone przez marlej108
                    Ja majac do wyboru w tej cenie S2 Active a O2 Ambition lub nawet Elegance raczej wybralbym Superba... choc musialbym bardzo dokladnie obejrzec oba auta i porownac ich wyposazenie i sie niim przejechac, ale raczej bylby to Superb.
                    to wg Panów w salonach jest to niemożliwe......

Gdybym miał możliwość przejechania się SII 1.6 i zobaczyć jak dokładnie wygląda wersja Actiwe (w internecie nawet nie jestem w stanie znaleźć zdjęcia lampy SII FL bez xenonu - czyli z wersji Active) usiąść, obejrzeć jak ten samochód tak naprawdę wygląda w środku - to mógłbym z czystym sumieniem podąć męską decyzję - chociaż mając po drugiej stornie "wagi" O3 1.4 TSI Elegance + Amazing wiem, że byłoby to nie łatwe - liczyłbym w każdym razie, że wygrałby zdrowy rozsądek...

Jeżdżę teraz Volvo S60 Summum 2.0 T automat z wyposażeniem w zasadzie pełnym (bez navi, telefonu i aktywnego zawieszenia - reszta jest) samochód spala w mieście 12 l / 100 i jak wiozę żonę z maleństwem (jestem tatą od 2 miesięcy) to mam kolana przy uszach i powiem Wam szczerze że jeb**e to, że mam szyberdach, skórę, elektryczne fotele itp. (to nie powód żeby się chwalić - chcę mieć po prosu miejsce w kabinie - tak jak pisze sew1981, ekonomiczny silnik i duży bagażnik - stąd w ogóle ten temat...

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 13 21:30 ]
                    To jest kolejny mega argument: http://www.youtube.com/watch?v=kUs7vX-mkSk
                    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

to bierz s2. z tylu jest dużo więcej
                      miejca nuz w każdej Octavii

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Prim, ja bym brał SII Active ze wzbogaconym o Fresh wyposażeniem... Po grzyba Ci nie-niezbędne wodotryski podnoszące cenę?
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Prim
                          L&K
                          • 2013
                          • 1040
                          • Audi

Z drugiej strony - właściwie po co powstał Superb? - Chyba po to, żeby taki przeciętny Kowalski jak ja mógł sobie pozwolić na nowy samochód gabarytów A6 z podstawowymi elementami wyposażenia za ~ 70 PLN.....
                          Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6763
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Prim
                            Gdybym miał możliwość przejechania się SII 1.6 i zobaczyć jak dokładnie wygląda wersja Actiwe
                            na taxi widziałem już dwa Superby z takim wyposażeniem i silnikiem. Może w twojej okolicy będzie ktoś miał takie auto.

Fotki
                            Fotki

Komentarz

• Prim
                              L&K
                              • 2013
                              • 1040
                              • Audi

lub bardziej zamożny Nowak, zamiast kupować "ciasnego" przedstawiciela segmentu D mógł zapierd***lić Suberba full

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 13 22:35 ]
                              mirek_p11, notabene chętnie bym wpadł do 3miasta - ostatnio bytując w rodzinnych stronach żony - Kartuzach, często odwiedzaliśmy MULK-a na trasie Kartuzy 3miasto - niezapomniane kulinarna przeżycia
                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6763
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Superba kupują ludzie, którzy nie mają kompleksów i nie potrzebują limuzyny z prestiżem w standardzie

Fotki
                                Fotki

Komentarz

• Prim
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1040
                                  • Audi

Mam nieodparte wrażenie, że zainwestowane 70 PLN na SII bardziej poczuje w przestronnej kabinie, ekonomi, bagażniku, zawieszeniu... niż w xenonowych reflektorach i ................w zasadzie nie umiem napisać co takiego ma O3 Elegance więcej znaczącego....
                                  Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• mirek_p11
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 6763
                                    • Volkswagen
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Prim
                                    notabene chętnie bym wpadł do 3miasta
                                    Serdecznie zapraszamy, może na spota kolega podjedzie Superbem 1.9 tdi active

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 13 23:08 ]
                                    Jak będę zmieniał szkodnika to Superb znajdzie się na pewno na liście a O3 już niestety nie. Główny powód jakość wykonania w stosunku do O2, nieszczęsna belka w słabszych wersjach silnikowych, drogie dodatkowe wyposażenie. Obecnie za 80-100 tys. zł można kupić auto z innego segmentu i ze znacznie lepszym wyposażeniem.

Fotki
                                    Fotki

Komentarz

• szymi81
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 19

Zamieszczone przez Prim
                                      jak wiozę żonę z maleństwem (jestem tatą od 2 miesięcy) to mam kolana przy uszach i powiem Wam szczerze że jeb**e to, że mam szyberdach, skórę, elektryczne fotele itp. (to nie powód żeby się chwalić - chcę mieć po prosu miejsce w kabinie - tak jak pisze sew1981, ekonomiczny silnik i duży bagażnik - stąd w ogóle ten temat...

[ Dodano: Sob 07 Wrz, 13 21:30 ]
                                      To jest kolejny mega argument: http://www.youtube.com/watch?v=kUs7vX-mkSk
                                      Ja kiedyś nastawiałem się na zakup O2FL, ale okazało się, że za ok 7 tyś. mam większy samochód z lepszym wyposażeniem i kupiłem S2 w bida wersji, wtedy comfort. Była to wersja nieco bogatsza od activ.
                                      Miejsca z tyłu jest mega dużo i nawet jak dziecko w foteliku jet w pozycji leżącej (fotelik rozłożony) to nogami nie dotyka do przednich foteli.
                                      Co do różnic O2 / S2 wystarczy obejrzeć uszczelki na drzwiach...

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Prim, ok ale naj sam wpierw musisz zadać sobie jedno, ale zajebiście ważne pytanie : Czy auto z takim silnikiem w tej budzie da Ci satysfakcję? Czy braki pod maska nie będą Ci psuć humoru a z nawiązką Ci go poprawią dodatkowe cm3? Jeśli nie - nie to bierz superba....ale nie przesiadasz się z wolnossącego 1,6 jak piszesz ....a tu ta różnica może wywołać dyskomfort i smutek potem na co dzień.
                                        Ja sie nie zagłębiałem w wersje SII i zapewne jest jak piszecie ale w mojej ocenie silnik 1,6TDI jak i 1,4 TSI to raczej nieporozumienie w takim aucie. Ale są klienci którzy od auta pod względem dynamiki za wiele nie wymagają i im "starcza". Jeśli Ty jesteś w tym gronie, bierz większego.

Komentarz

• Prim
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1040
                                          • Audi

Alonzo_, ziom! nie można mieć wszystkiego :]
                                          Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Alonzo_
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2460
                                            • Hyundai

Zamieszczone przez Prim
                                            Alonzo_, ziom! nie można mieć wszystkiego :]
                                            Tu może nie wszystko ale można zgrabnie połączyć jednak w Twoim przypadku to w ciekawą całość. Ale swoje pieniądze wydajesz na co chcesz

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez szymi81
                                              Ja kiedyś nastawiałem się na zakup O2FL, ale okazało się, że za ok 7 tyś. mam większy samochód z lepszym wyposażeniem i kupiłem S2 w bida wersji, wtedy comfort. Była to wersja nieco bogatsza od activ.
                                              Miejsca z tyłu jest mega dużo i nawet jak dziecko w foteliku jet w pozycji leżącej (fotelik rozłożony) to nogami nie dotyka do przednich foteli.
                                              Co do różnic O2 / S2 wystarczy obejrzeć uszczelki na drzwiach...
                                              Szymi, Active poczatkowo zostal minimalnie zdziadzony w stosunku do Comfort (ktory jak wchodzil S2 do sprzedazy byl najnizszym standardem). Zdziadzenie polegalo chyba glownie na zabraniu moich wymarzonych srebrnych listewek wokol szyb. Za to po FL Skoda znowu dolozyla troche tych rzeczy (niewiele...) do Active, jak bodajze tempomat czy te ledy w tylnych swiatlach, wiec sadze ze teraz to moze jest znowu to samo co Comfort, albo nawet troche lepiej, nie liczac tychze listewek, ktore moim zdaniem kazdemu auto zwykle bardzo pomagaja w wygladzie.
                                              Tak czy owak mysle, ze podjales sluszna decyzje wowczas o zakupie S2 :-)
                                              Co zabawne w Interauto na otomoto jest wystawiona O3 1.4 tsi Active za tylko 4.000 zl taniej od 1.4 tsi Active Superba... :-) To teraz roznica w cenie jest jeszcze mniejsza niz kilka lat temu.
                                              Az dziwne ze Superb sie sprzedaje raczej slabo (patrzac na liczbe sprzedanych sztuk). Ale moze ludzie wychodza wlasnie z zalozenia, ze jak S2 to przynajmniej ambition i wtedy roznica w cenie juz zaczyna rosnac co do O3.
                                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ketivv
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1155

Zamieszczone przez Prim
                                                Z drugiej strony - właściwie po co powstał Superb?
                                                jak większość (jeśli nie wszystkie) obecne samochody Skody - powstał z rozsądku ;-)

niestety z racji pozycjonowania marki czasami poskąpiono na wygłuszeniu, jakości materiałów itp - a szkoda (tyle, że wtedy byłby to bezpośredni konkurent VW a na to koncern nie może sobie pozwolić)

fotelik, nosidełko czy góra wózka dziecięcego wejdzie i do OIII (jak i do OII i OI) tak samo jak i do Superba
                                                za powiedzmy 3 czy 4 lata dziecko podrośnie i wtedy proponuje mamie siedzącej z przodu podać napój dziecku siedzącemu w foteliku na tyle Superba :-)

dla mnie to auto jest najzwyczajniej w świecie za duże (dokładnie za długie)

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
                                                  Opcjonalne wyposażenie np. radio, ksenony, alufelgi można sobie później dokupić i będzie fun z modzenia auta.
                                                  wszystko się zgadza po za ksenonami. Dołożenie ksenonów zgodnych z przepisami wymaga dużo nakladów kasy i pracy. To ten dodatek, który jest bardzo trudno dokładalny - ale oczywiście jak ktoś się uprze to też można. Również climatronic wymaga dużej ingerencji - ale jest w pakiecie Fresh, więc można się szarpnąć. reszta jest znacznie prostsza.
                                                  Zamieszczone przez ketivv
                                                  otelik, nosidełko czy góra wózka dziecięcego wejdzie i do OIII (jak i do OII i OI) tak samo jak i do Superba
                                                  za powiedzmy 3 czy 4 lata dziecko podrośnie i wtedy proponuje mamie siedzącej z przodu podać napój dziecku siedzącemu w foteliku na tyle Superba
                                                  tylko jedynie w Superbie nie ma mowy aby 8-letnie dziecko siedzące w foteliku czy na podstawce nie kopało fotela kierowcy
                                                  Zamieszczone przez marlej108
                                                  Az dziwne ze Superb sie sprzedaje raczej slabo
                                                  bo mało kto, kto się nastawia na O przeliczy sobie dokładnie S. Ja trochę przypadkowo to zrobiłem i przestałem myśleć o O. IMHO S jest znacznie brzydszy od O - ale to kwestia gustu.

Komentarz

• mirek_p11
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 6763
                                                    • Volkswagen
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez rezon
                                                    wszystko się zgadza po za ksenonami. Dołożenie ksenonów zgodnych z przepisami wymaga dużo nakladów kasy i pracy
                                                    mamy takiego mistrza u nas w trójmieście, który ogarnie każdy temat a jego nick to krzynol

Fotki
                                                    Fotki

Komentarz

Pracuję...